Хочете морозиво з молока – шукайте “4733”

11.04.2018 07:01

     На упаковці морозива з молока вказаний стандарт ДСТУ 4733. Морозиво, яке, крім молока має пальмову чи кокосову олію, марковане стандартом ДСТУ 4735

 

 

 

 

 

 

 

 

     Купуючи морозиво, звертайте увагу на останню цифру в стандарті: 4733 – з молока, 4734 – плодово-ягідне, 4735 - з комбінованим складом сировини. До його складу входить і молоко, і рослинний жир, наприклад, кокосова олія. 

 

     Вибираючи морозиво, варто уважно читати етикетку і не очікувати, до прикладу, фруктів у солодощах, у складі яких виробник написав, що там є лише смак і аромат фруктів, але не частинки фруктів чи пюре з них.

 

     Є три стандарти для морозива. ДСТУ 4733 із зазначенням року - 2007. Цей стандарт поширюється на молочне, вершкове морозиво і пломбір – це ті види морозива, які виробляють винятково з молочної сировини і продуктів переробки молока. Як наповнювач до такого морозива можуть входити фрукти чи ягоди, горішки, мармелад, варення, мед, джем, мак. Оскільки це моррозиво має натуральні складники – молоко, вершкове масло чи вершки, то воно дорожче.

 

     Другий стандарт виготовлення морозива, як зазначає співрозмовниця, поширюється на холодні солодощі з комбінованим складом сировини.

 

     Молочну сировину тут частково замінюють на рослинні жири.  Це морозиво теж може бути з різними наповнювачами. Воно суттєво відрізняється від натурального, бо, окрім масла, є ще й рослинний жир. Деякі виробники вказують його назву, а деякі пишуть завуальовано – компоненти немолочного походження. Відповідно, таке морозиво дешевше. Рослинний жир менш корисний, тому дітям краще купувати морозиво з натуральної сировини.

 

     Третій стандарт стосується плодово-ягідного морозива, щербету і льоду.  Цей стандарт маркується цифрами 4734.

 

      Це збита фруктово-ягідна сировина. До складу таких солодощів може входити цукровий сироп. Причому плодово-ягідні ласощі можуть бути навіть з овочевою сировиною. Я такого морозива не бачила, але за документами таке допускається. Щодо льоду, то до його складу можуть входити розчини -  кава, чай, настої трав. Для смаку і запаху додають натуральні або ідентичні натуральним барвники, ароматизатори. Вони не становлять загрози для здоров’я, адже їх кількість - мізерна.

 

     Цікаво, що ці три стандарти передбачають можливість виготовлення морозива для діабетиків, де замість цукру можуть використовувати цукрозамінники. Таке морозиво повинне мати відповідне маркування – «Для хворих на цукровий діабет», а також типовий значок із червоним хрестом, яким маркують усі продукти для діабетиків.

 

     Важливо також придивлятися до терміна придатності морозива.

 

     При температурі –18С морозиво може зберігатися 10 місяців, а торти, рулети і тістечка з нього – півроку.

 

     Зазвичай вказують дві дати: виготовлення і термін придатності. Може бути написано «вжити до…».

 

     Щодо складників, то не варто лякатися незрозумілих назв на зразок «гуарова чи ксантанова камедь» чи «камедь ріжкового дерева» – це речовини природного походження, які використовують для густішої консистенції морозива. А от такі складники, як от моно- і дигліцериди жирних кислот, є у морозиві з комбінованою сировиною.

 

      Читаючи склад морозива, споживач повинен розуміти, що інгредієнт, якого є найбільше, у переліку складників буде першим.

 

      Наприклад, якщо на першому місці у переліку - молочний жир, то його найбільше у ласощах. Отже, це якісний пломбір. Якщо першим у молочному морозиві - знежирене молоко, то жирності йому додають рослинними жирами. Якщо першим компонентом у складі є вода, то й «льоди» будуть відповідними. Не варто мати надмірних очікувань, адже виробник цього не обіцяв. Те ж стосується великих сподівань від фруктового морозива. Якщо у складі зазначено, що морозиво — зі смаком полуниці, то не варто чекати, що там будуть шматочки ягід. Запам’ятайте, що склад продукту наводять у порядку переваги складників. 

Всі новини
Переглянуто 131 раз

Залиши коментар

Коментарі (0)