Новини

Як швидко і ефективно підготувати авто до весни: дієві поради
04.04.2018 05:46
     Автомобіль потрібно готувати до весняно-літнього періоду. Оскільки післязимова експлуатація залишає свій слід, то варто здійснити ретельний догляд за кузовом, двигуном підвіскою, а також оновити склоочисники, акумулятор та гуму.               Для запобігання утворення іржі мікротріщин кузова необхідно старанно вимити усі вузли та агрегати транспортного засобу. Фахівці радять періодично змінювати склоочисники, оскільки на них збирається бруд та пісок, що робить мікроподряпини на склі автомобіля. Важливо зробити повну перевірку ходової частини підвіски автомобіля та замінити усі деталі, які не функціонують належним чином.        Не варто забувати про зміну зимової гуми на літню. Це необхідно робити, коли середньодобова температура повітря досягає 5 градусів тепла, тримаючись не менше 5 діб поспіль. Двигун потрібно перевірити на протікання масла та іншої рідини, а також перевірити свічки запалення.        Ресурс кондиціонера за роботи під час низьких температур зменшується. А він необхідний для видалення вологи зі скла. Також варто звернути увагу на заряд акумулятора, який також зменшується через низькі температури.        Нагадаємо, що заступник голови Київської міської державної адміністрації Дмитро Давтян повідомив, що для власників транспорту, які здійснюють автоперевезення пасажирів, збільшать розмір штрафів. Таким чином закликають дотримуватися певних вимог та стандартів.         Більше про це можна дізнатися перейшовши за посиланням ЗА ПОВТОРНЕ ПОРУШЕННЯ – 40 ТИСЯЧ ГРИВЕНЬ, – ВОДІЯМ ГУСЯТИНА НАГАДУЄМО ПРО ЗМІНИ ПРАВИЛ ДОРОЖНЬОГО РУХУ
Нове обличчя Гусятинської школи
04.04.2018 05:33
     Завдяки організаторським здібностям директора ЗОШ І-ІІІ ступенів смт Гусятин Олександри Демкури, її наполегливості та вмілому господарському підходу до справи сьогодні Гусятинська школа І-ІІІ ст. має нове обличчя: усі класи чисті, охайні, поступово здійснюється ремонт у коридорах та сходових, кабінети оформлені на належному рівні, покращується їх матеріально-технічне оснащення, пришкільна територія радує око.        Лише за короткий проміжок часу (від січня до березня 2018 року) під час зимових та весняних канікул і карантину у школі проведено чимало робіт:      1) заміна системи опалення та старих металевих труб водопостачання і водовідведення на металопластикові з підвального приміщення по 3-ій поверх у лівому крилі (початкові класи);     2) заміна системи водопостачання та водовідведення у їдальні, спортзалі, роздягальнях спортзалу, внутрішніх вбиральнях, кабінеті медсестри;     3) заміна лічильників обліку води та частково труб у підвальному приміщенні;     4) капітальний ремонт 11-го та 17-го кабінетів школи зі встановленням стелі «Армстронг»;     5) капітальний ремонт сходових (старші класи, праве крило).        Практично весь об’єм робіт виконано власними силами технічного персоналу та заступника директора школи з адміністративно-господарської діяльності Шеверноги М. І.        Із зварювальними роботами допомогли працівники ТОВ «Олбрізсервіс» та Гуцкалюк П. Г. “Особлива подяка Стусу Володимиру Євстаховичу за активну участь у всіх ремонтних роботах”, — зазначають у школі.
У жителя Гусятина за один день шахраї з кредитної карточки зняли більше 47 тисяч гривень
03.04.2018 07:04
     У 38-річного жителя Гусятинщини зникло понад 47 тисяч кредитних коштів                                Потерпілий  думав, що довіряє конфіденційну інформацію, що стосується його картки, працівникові служби безпеки одного з державних банків, а, як з’ясувалося, добровільно повідомив її шахраєві.        І цей випадок не поодинокий. Мало не щодня правоохоронці реєструють чергові факти мобільних шахрайств.        Запам’ятайте, жоден із представників правоохоронних органів, органів влади та банківських установ ніколи, навіть за форс-мажорних обставин, не зателефонує із проханням надати всі карткові дані, одноразові паролі підтвердження операцій з банківських sms-повідомлень або пароль доступу до системи інтернет-банкінгу. Якщо чуєте таке прохання, знайте – вам телефонують шахраї.        Що робити?        По-перше, негайно закінчіть розмову. По-друге, не панікуйте й уточніть інформацію. Якщо дзвонили з приводу рахунку чи картки, зателефонуйте в банк за номером, який вказаний на картці або на офіційному сайті банку. Якщо телефонували нібито з державної установи, знайдіть її номер на офіційному сайті і подзвоніть, щоб переконатися, що вас турбували саме звідти”. Ці прості поради допоможуть уникнути пограбування. Ви все-таки не розібралися і встигли передати шахраям карткові реквізити? Тоді слід негайно заблокувати картку і написати заяву в банк, який її випустив, і заяву в поліцію.
"Загрози життю немає", - таку першу медичну допомогу надають у Гусятинській ЦКРЛ
03.04.2018 07:34
     Жителька Гусятина, Анна Маркевич ділиться сумним досвідом. За її словами лікарі не допомагають піцієнтам, а навпаки, виявляють неповагу та хамство. Далі саме звернення.                    В п'ятницю 23.03.2018р. надвечір, пораючись по господарству я впала з драбини і пошкодила руку. Ми вирішили не чекати "швидку" і самі вирушили до найближчої лікарні.        У приймальному пункті оглянули опухлу руку і направили на рентген. Десь через 1,5год.(поки приїхав лікар-рентгенолог) зі знімком ми знову прийшли в прийомний пункт.У коридорі лікар МУЗИЧКА СЕРГІЙ. розмовляючи по телефону, вихопив з моєї руки знімок. Зі словами: «Не заходити!» зайшов у травмпункт і закрив за собою двері. Я терплячи біль чемно чекала у коридорі, поки він закінчить розмову. Хвилин через 15 двері нарешті відкрились і я зайшла у кабінет. За мною зайшов мій чоловік. І тут все почалось.        Лікар (навіть не знаю, чи можна так назвати) Сергій Музичка не те, що не допоміг мені, і навіть не сказав результатів рентгену, а ще хамськими криками пояснював: "Загрози життю немає. Приїдете завтра на прийом до чергового травматолога". Ми не хотіли починати конфлікт, вийшли і поїхали до сусідньої лікарні, де мені повторно зробили рентген. Лікар, якого викликали на огляд, виявив у мене перелом променевої кістки. Мені наклали гіпс, призначили домашнє лікування. Після опівночі ми повернулись додому. Цим записом я хочу закликати: будь-що, залишайтеся людьми.        Це добре, що у нас власне авто, що нам таки вдалось добратися до іншої лікарні. А що мають робити інші: терпіти біль і "доживати до завтра"? Мені невимовно прикро, що в нас такі лікарі. Бо справа зараз не в фінансуванні, медичному обладнанні, річ тільки в елементарній людській повазі і доброті.
Пасха на носі: 7 рецептів приготування Пасхи
03.04.2018 06:53
     При випічці пасок необхідно пам’ятати наступні поради для приготування:                             Тісто для паски не повинно бути рідким (паски розпливуться і будуть плоскими) і не повинно бути густим (паски будуть дуже важкими і швидко зачерствіють). Тісто має бути такої щільності, щоб його можна було розрізати ножем, і воно до ножа не прилипало, а при діленні пасок не треба було б підсипати борошна. Тісто для паски місять як можна довше, щоб воно зовсім відставало від рук чи від столу. Тісто має підходити три рази: перший раз підходить опара, другий раз – коли додані всі продукти, втретє – коли тісто укладено у форми. Пасхальне тісто не любить протягів, а любить тепло, тому паски повинні підходити в теплому місці при температурі 30-45 градусів. Форму для випічки пасок заповнюють тістом лише наполовину, дають піднятися до 3/4 висоти форми, а потім ставлять у духовку. Готові до випічки паски змащують яйцем, збитим з 1 ст. ложкою води, і маслом, посипають горішками, великозернистим цукром і сухарями. Щоб паска піднялася рівно, перед випіканням в її середину встромляють дерев’яну паличку. Через певний час паличку виймають. Якщо палочка суха, значить паска готова. Випікають паску в зволоженій духовці (для цього в низ ставлять ємність з водою) при температурі 200-220 градусів. Маленькі паски масою менше 1 кг випікають 30 хвилин, середні масою 1 кг – 45 хвилин, великі масою 1,5 кг – 1 година, величезні масою 2 кг – 1,5 години. Якщо паска починає зверху пригорати, то її прикривають сухим папером. Готову паску виймають з духовки, кладуть на бік і залишають в такому положенні, поки дно не охолоне.        Паска звичайна: рецепт приготування     7 склянок борошна, 1/2 склянки молока, 100 г дріжджів, 20 жовтків, 1 склянка цукру, 2 склянки розпушеного масла і трохи солі.        Майже всю муку змішати з 1/2 склянки молока, залити дріжджами, розведеними в невеликій кількості молока, розмішати і поставити в тепле місце. Коли опара підніметься, додати в неї 20 яєчних жовтків, розтертих до білого зі склянкою цукру і двома склянками молока, потім додати трохи солі і додати борошна до належної густоти тіста, після чого замісити і дати вдруге піднятися.Потім тісто вибити якомога краще, покласти у форму, заповнивши її до половини, дати тісту піднятися в формі, після чого приступити до випікання.        Паска заварна: рецепт приготування   9 склянок борошна, 1/2 палички дріжджів, 10 яєць, 1/2 склянки цукру, 3/4 склянки топленого масла, 1,5 склянки молока і сіль за смаком.        Півтори склянки борошна заварити півтора склянками гарячого молока, розмішати. Коли охолоне, влити 1/2 палички дріжджів і дати піднятися. Потім 10 жовтків розтерти до білого з 1/2 склянки цукру, збити білки в піну, і те, і інше покласти в тісто, дати тісту ще раз піднятися. Влити 3/4 склянки розпушеного масла, всипати решту борошна, вибити якомога краще тісто, покласти його у форму, промазану зсередини маслом, дати тістові піднятися і пекти.        Паска з цукатами – рецепт     4 склянки пшеничного борошна 70 г свіжих дріжджів 1 стакан молока 200 г вершкового масла 6 яєць 0,5 склянки цукру 0,5 склянки апельсинових цукатів 0,5 склянки дрібного ізюму 0,5 порошку ванільного цукру 1 ч. Л. солі        Приготувати тісто опарним способом: розвести дріжджі в невеликій кількості молока, половину борошна з’єднати з теплим молоком, додати дріжджі. Коли тісто підніметься, покласти в нього борошно, що залишилося, яйця, цукор, цукати і родзинки, ванільний цукор, сіль. Все ретельно вимісити. Дати тісту піднятися 2-3 рази. Готове тісто викласти (1/3 по висоті) у форму для паски або в каструлю з високими стінками, вистелену промасленим папером, і поставити на деякий час до збільшення обсягу приблизно до середини висоти форми. Після цього поставити форму в нагріту піч (духовку), випікати при температурі 200-210 градусів. Готову паску покрити глазур’ю        Паска з цукровою глазур’ю – рецепт   яйця 2 шт. жовток 3 шт. цукор 350 г цукор 1/2 склянки масло вершкове 90 г рослинне масло 1/2 склянки сметана 50 г молоко 2 склянки дріжджі свіжі 100 г (сухі – 30 г) борошно 700 г родзинки 100 г цукати 50 г горіхи 50 г ванільний цукор 2 пакетики сіль за смаком Глазур: яйця (білок) – 2 шт., Цукрова пудра – 140 г, трохи лимонного соку, харчові барвники.        Яйця і жовтки збити з цукром, додати сметану, розтоплене вершкове масло, олію, сіль, ванільний цукор.Молоко тепле розтерти з дріжджами сирими (якщо дріжджі сухі, їх змішують з борошном) влити молоко в яйця, всипати борошно. Місити тісто до тих пір, поки воно не відставатиме від рук.Поставити тісто в тепле місце.        Форму змастити маслом, викласти тісто, щоб воно заповнило 1/3 об’єму форми і поставити в тепле місце. Коли тісто підніметься, поставити в розігрітий до температури 170-180 ° С духовку. Випікати 40 хвилин.        Приготувати глазур. Підфарбувати в різні кольори. Змастити верх білою глазур’ю і розфарбувати кольоровою з паперового корнетика. Можна написати в центрі ХВ і зробити будь-який малюнок навколо, або свіжу глазур посипати кольоровою «локшиною» з карамелі. Можна залити паску шоколадною глазур’ю, а прикраси і написи зробити кольоровою глазур’ю.        Паска шоколадно-лимонна: рецепт приготування     борошно 2,5 склянки дріжджі сухі 2 пакетики яйця 8 шт. цукор 1 склянка мигдаль подрібнений 1 стакан шоколад гіркий 1 плитка ром або коньяк 0,5 склянки вино червоне сухе 0,5 склянки масло вершкове 2 ст. л. цукати апельсинові 0,5 склянки лимон 1 шт. кориця мелена гвоздика мелена 0,5 ч. л. для глазурі: порошок какао 3 ст. л. яєчні білки 3 шт. цукор 0,5 склянки        Дріжджі розвести в теплій воді (приблизно 1 склянка), додати борошно, замісити тісто і поставити на 2 години в тепле місце. Коли тісто підніметься, ще раз ретельно вимісити. Білки відокремити від жовтків. Білки збити, а жовтки розтерти з цукром. Шоколад натерти на дрібній тертці. Віджати сік лимона.У тісто додати жовтки з цукром, мигдаль, шоколадну крихту, вино, ром, лимонний сік, апельсинові цукати, корицю і гвоздику і ретельно перемішайте. Ввести збиті білки. Форму для випічки (для кексу або алюмінієва каструля) змастити вершковим маслом, викласти тісто (важливо, щоб тісто не доходило до країв посуду, так як паска підніметься), поставити в розігріту духовку (160 градусів) і випікати 60-90 хвилин. Для глазурі: охолоджені білки збити міксером до міцної піни, додати цукор і какао, все ретельно перемішати. Готову паску змастити глазур’ю.        Паска по-польськи: рецепт приготування     1,5 кг борошна, 1 склянка молока, 2 склянки вершків, 50 г свіжих дріжджів, 10 яєць, 800 г цукру.        Склянку гарячого молока, гарячі вершки і борошно ретельно розмішати, дати масі охолонути до температури парного молока. Додати розведені в невеликій кількості молока вспінені дріжджі і два яйця, перемішати і, прикривши тісто серветкою, поставити в тепле місце для бродіння. Коли тісто підніметься, додати решту жовтки, розтерті до білого кольору з однією половиною цукру, і білки, збиті з іншою половиною цукру в густу піну.        Масу обережно перемішати (зверху вниз), додавши решту борошна і дати тісту піднятися вдруге. Потім тісто ретельно вибити, покласти у змащену маслом і пропилену борошном форму, заповнивши її до половини. Дати тісту ще раз піднятися. Випікати до готовності при температурі 180 градусів.        Тісто для паски має бути дуже добре вимішаним. Для цього тісто вивалюють на стіл або дошку і б’ють до тих пір, поки на поверхні не з’являться бульбашки.          Паска шоколадна -рецепт приготування     400 г борошна, 50 г свіжих дріжджів, 1,5 склянки молока, 15 яєць, 500 г цукру, 100 г порошку какао, 1-2 чарки рому, 1/2 склянки червоного вина, 100 г житніх сухарів, 100 г апельсинових цукатів, 1/4 чайної ложки меленої кориці, 1/4 чайної ложки меленої гвоздики, 1/4 чайної ложки кардамону, сіль за смаком.        Розчинити дріжджі в невеликій кількості молока, змішати з борошном і поставити для бродіння в тепле місце. Потім додати в тісто жовтки яєць, розтерті з цукром дочиста, какао, ром, червоне вино, мелені, просіяні житні сухарі, дрібно нарубані апельсинові цукати і всі прянощі.Масу перемішати і поставити в тепле місце для бродіння. Коли тісто підніметься, додати збиті в густу піну білки, сіль за смаком. Потім покласти тісто в рясно змащену маслом і посипану борошном форму. Коли тісто підніметься, додати збиті в стійку піну білки і сіль за смаком. Покласти тісто в рясно змащену м’яким маслом, підпилену борошном форму. Коли воно підніметься у формі, випікати паску при температурі 180 градусів до готовності.Пряні добавки для паски потрібно дрібно змолоти в кавомолці і просіяти через дрібне ситечко.  

Дочірні категорії