Новини

На території Хоростківської школи знайшли 5 боєприпасів
04.04.2018 14:13
     Вчора у післяобідню пору дня на території Хоростківської школи №2 знайшли 5 застарілих боєприпасів.                              На подвір’ї школи якраз тривали весняні земляні роботи, в рамках яких працівники навчального закладу виявили 5 артилерійських снарядів (АС-100 мм). Ці вибухонебезпечні предмети залишилися тут з часів Другої світової війни. Про небезпечну знахідку вже повідомили піротехніків.
Варена ковбаса на три чверті зроблена з води?
04.04.2018 14:01
     Якщо в ковбасі є ароматизатор "м’ясо", цінність такого виробу має викликати сумнів.                          Емульгатори і стабілізатори додають до ковбаси для підтримки певної консистенції.        – У ковбасі вищого сорту таких добавок бути не повинно, – пояснює інженер відділу стандартизації ДП “Тернопільстандартметрологія” Орися Дмитренко.        – Бо там є лише натуральне м’ясо, чорний чи білий перець, мускатний горіх, сіль чи цукор, глюкоза, нітрит натрію, в окремих видах ковбачи може бути часник, кмин.        У нижчих сортах допускають різні добавки. Коли дають багато фаршу чи м’ясної маси, то додають багато барвників. У кращому разі використовують натуральний червоний барвник “рис ферментований”. А є і синтетичні барвники, які не корисні для організму. При цьому повинні бути висновки сангігієнічної експертизи про їхню безпеку. У нижчі сорти ковбаси додають карагінани – речовини, які втримують високу вологість, щоб, простіше кажучи, з ковбаси не текла вода. Також додають фосфати, які, зрештою, дозволені для всіх сортів ковбаси. А ще - різні смакові композиції. Якщо в ковбасі є ароматизатор "м’ясо", цінність такого виробу має викликати сумнів. Ковбасні вироби - це низькокалорійний продукт, особливо варені, бо левова частка виробу – це вода.        – Зі 100 г ковбаси вищого сорту 70 г – це вода, а 30 г – м’ясо. А нижчі сорти у цих 30 грамах мають ще й інші складники, – зазначає Орися Дмитренко. – Стандарт дозволяє велику масову частку води у варених ковбасах – 70-75%. Напівкопчені вироби можуть мати менше вологи - 50-55%, хоча у “Дрогобицькій” із шинкою допускається 64% води. Найнижчу кількість вологи мають сирокопчені і сиров’ялені ковбаси.        Тепер легко зрозуміти, чому сиров’ялені і сирокопчені ковбаси зберігаються довше і чому найменше зберігається варена ковбаса. Адже кількість вологи суттєво впливає на термін зберігання. Найгірша ситуація - з шинкою, бо вміст вологи у ній не регулюється жодними стандартами.        – Часто бачимо, що ціна шинки на ринку не співрозмірна з ціною сирого м’яса. А продавці, аргументуючи високу вартість шинки, радять зважати на ціну сирого м’яса. Але споживачі мають знати, як виробляють шинку, – зазначає Орися Дмитренко. – Технологія передбачає, що м’ясо обробляють на спеціальному обладнанні – ін’єкторах. М’ясо насичують рідиною, до якої входять добавки, що будуть утримувати її всередині. Далі м’ясо “масажують”, тоді в’яжуть і вудять. Нормативні документи на копченості не регламентують вмісту вологи, тож цим користуються виробники.        До речі, великий вміст води у шинці легко перевірити, заморозивши її, а потім розморозивши. Вона втрачає форму, і нарізати її гарно для подачі на стіл важко. Тому перед купівлею шинки варто спробувати її на смак — якщо вона дуже ніжна, це означає, що в ній багато води.        Скільки води у ковбасі      
Підвищення пенсійного віку: коли це відбудеться?
04.04.2018 13:27
     За словами міністра соцполітики Андрія Реви, пенсійна реформа, яка була проведена в Україні, відтермінувала потребу у підвищенні пенсійного віку для громадян, незважаючи на наполяганні Міжнародного валютного фонду.                  Міжнародні донори наголошували на необхідності зростання пенсійного віку для українців, але Уряд запропонував запровадити окрему систему виходу на заслужений відпочинок в залежності від страхового стажу.        Переконувати МВФ довелося мовою цифр та розрахунків, зазначив чиновник, додавши, що до цього питання доведеться повертатися приблизно через десять років.        Так, за словами міністра, цей стаж розподілять на дві основні частини стосовно років праці.       Читайте завтра: Як змінять пенсії для людей з великим трудовим стажем        Додамо, урядовою реформою передбачено, що необхідний страховий стаж для того, щоб громадянин вийшов на пенсію, має бути підвищено. Критиками цього варіанту вже дане визначення цьому – приховане підвищення пенсійного віку, яке урядом кілька разів нібито відхилялося.          
Повістка до суду через месенджер – нова система сповіщень в Україні
04.04.2018 13:35
     Новий сервіс моніторингу реєстраційних даних вітчизняних компаній і судового реєстру Opendatabot дозволить українцям отримувати повідомлення про судові справи через популярні месенджери.                  – Ви просто набираєте Opendatabot у своєму Facebook, Telegram або Viber, знаходите нашого бота – це буде звичайний співрозмовник у вашому месенджері. Там ми одразу до вас підключаємося, пропонуємо знайти вашу компанію і підписатися на неї. Додатково ми також пропонуємо підписатися не тільки на зміни будь-яких реєстраційних даних щодо вашої компанії або отримання нових перевірок, статус платника ПДВ, але також і можлива поява нових судових справ, де ви вказані як відповідач, – розповідає засновник сервісу Opendatabot Олексій Іванкін.        Це пов’язано з тим, що в країні досі існує рейдерська практика, коли людям або компаніям навмисно не повідомляють про судові засідання, де приймаються рішення про відчуження їх власності. Часто про такі рішення стає відомо постфактум, коли терміни подачі апеляції вже пройшли.       
Смерть забрала знаного на Гусятинщині громадського активіста
04.04.2018 15:21
     На Гусятинщині на 85 році життя помер Швак Степан Володимирович.                                  Народився 1933 року. Вчитель мови і літератури. Самобутній поет, пісняр, гуморист, активний учасник Народного Руху України, Просвіти, обласної спілки письменників, громадський діяч, бджоляр, вивчав народознавство, дяк церкви Святого духа (село Кут). Видав за життя збірки поезій про рідний край. Працював над збіркою – “Ніхто так не кохав”.        Редакція “Наш Гусятин” висловлює співчуття рідним та близьким.  

Дочірні категорії