Вартість “літніх” овочів та фруктів зросла майже на чверть: як змінилися ціни

12.07.2018 07:05

     Приготування "літньої" окрошки обійдеться українцям на 23 відсотки дорожче, ніж рік тому

 

     В Україні продовжують зростати ціни на продукти харчування.

 

     Про це повідомляють аналітики Української аграрної конфедерації, передає Гусятин.com.ua з посиланням на «Сегодня».

 

     За підрахунками експертів приготування окрошки обійдеться українцям на 23 відсотки дорожче, ніж рік тому. Це більше, ніж у липні 2017 року, тоді зростання цін був на 18 відсотків. У грошах трилітрова каструля літнього овочевого супу коштує майже 67 гривень.

 

     За інформацією аналітиків, за рік найбільше подорожчали яйця, ціна яких зросла на 89,7 відсотка. Якщо у 2017-му десяток можна було купити за 12,7 гривні, то тепер він стоїть 24,1 гривні. Основна причина – наші виробники почали експортувати яйця в ЄС, де їх вартість набагато вища, ніж в Україні, що вплинуло на рівень внутрішніх цін.

 

     На другому місці зелений лук, вартість його за рік зросла на 78 відсотків – до 40 грн/кг. Є також річне подорожчання молочних продуктів – сметани (на 27 відсотків) та кефіру (на 24,4 відсотка). На зростання ціни «молочки» вплинуло збільшення витрат на корм для худоби, зниження виробництва молока, зростання доходів населення.

 

     На 21,7 відсотка піднялася ціна курятини, тепер за кілограм курячої тушки потрібно викласти 53-54 гривні. Також на 14,7 відсотка подорожчала мінеральна вода, на 14,3 відсотка – кріп. Ціну трохи стримали огірки (стали дешевше на 38 відсотків) та картопля (на 23,5 відсотка).

Всі новини
Переглянуто 195 раз

Залиши коментар

Коментарі (0)